Graviditetshjerne, og hvad man gør ved den

Det er ikke løgn, når kvinder siger, at de under en graviditet får graviditetshjerne på samme måde, som vi også har hørt om ammehjerne. Engelske undersøgelser viser således, at der er noget om snakken. Faktisk kan man måle den øgede følelsesmæssige aktivitet i området af hjernen, der er relateret hertil, og forklaringen er, at kvinder fra naturens hånd skal forberedes til de tætte bånd, der skal knyttes til det nyfødte barn. Det bliver naturligvis også forstærket af påvirkninger fra stress, manglende søvn og andre fysiologiske påvirkninger som følge af graviditeten.

 

1. pregnancy

Hjernens højre side er mere aktiv

Det er hjernens højre side, der er mere aktiv end hos andre mennesker, når gravide ser på ansigter med følelsesladede udtryk. Forskerne bygger dog kun deres viden på en undersøgelse af knap 50 kvinder, men det bekræfter nok blot, hvad mange i de gravides omgangskreds kan bekræfte. Der er naturligvis også lavet lignende undersøgelser tidligere, hvor man har fremvist spædbørns ansigter til gravide kvinder. Også disse undersøgelser bekræfter, at de gravide kvinder er væsentligt mere følsomme over for udtryk af følelser. Undersøgelserne kan benyttes til at få en forståelse af de neuropsykologiske processer. Disse processer kan have betydning for de gravide kvinder på det senere tidspunkt, hvor de bliver nybagte mødre. Det kan således forudsige noget om, hvordan moderens tilknytning til barnet vil være, udtaler en af forskerne bag undersøgelsen til Daily Mail. Det er faktisk også en metode, der kan benyttes til at afsløre fødselsdepressioner, da man også man konstatere øget reaktion på sørgelige billeder i tilsvarende undersøgelser.

 

Har det nogen betydning, når barnet er født?

Ændringerne i hjernen har ikke nogen betydning for, hvordan den nybagte mor kan foretage sig aktiviteter, når barnet er født. Der vil dog sjældent være den samme tid, hvilket man måske først bliver opmærksom på senere hen, når man må omlægge de på forhånd fastlagte planer. Det bekræftes eksempelvis af en professionel pokerspiller, der for nyligt blev mor, Adrienne “TalonChick” Rowsome. Hun havde således planlagt, at der skulle være tid til at passe arbejdet som professionel pokerspiller i mindst et par timer dagligt efter fødslen. Men hun måtte hurtigt erkende, at det ikke var muligt at lave et fast skema med en nyfødt. Mon ikke det også er den oplevelse, de fleste mødre og forældre har gjort? En lille størrelse er utrolig tidskrævende, hvilket man lige så godt kan være opmærksom på så tidligt som muligt.

Hvad gør man for at begrænse graviditetshjerne?

Selv om der sker store forandringer på mange fronter, når man bliver gravid, og senere, når barnet er kommet til verden, så kan det være en god idé at holde fokus på, at der også vil være andet i livet end den lille størrelse. Vi har således også kigget på et tip til, hvordan du kan begrænse graviditetshjernen, og mon ikke også dette tip kan begrænse ammehjerne-effekten, hvis den senere skulle sætte ind.

 

Sudoko

Det skulle således ifølge forskning også være muligt at holde hjerne frisk med forskellige former for spil. Der har været snak om krydsord og sudoku, men skulle vi følge ovennævnte Adrienne Rowsomes eksempel, så må vi gå ud fra, at samme effekt kan opnås med poker. Faktisk er online poker for kvinder ret stort på PokerStars, der har en dedikeret side hertil. Det er ikke bekræftet af forskning, men det virker logisk, at man med et spil som poker aktiverer sin hjerne væsentligt mere end almindelige hukommelsesspil og lignende. Du vil helt sikkert også kunne bevare interessen i væsentligt længere tid. Dog skal du være opmærksom på, at der vil være tidspunkter, hvor du er mere træt, stresset eller distraheret, end du ellers ville være. På disse tidspunkter bør du holde dig fra computeren, og måske kunne lidt yoga for gravide være sagen. Omvendt vil du opleve, at der er perioder, hvor du er på toppen, og hvor du er så skarp, som du altid har været.

 

Social Media apps

En anden fordel ved online poker er det sociale element. Som gravid kan man særligt senere i graviditeten være en anelse begrænset i mulighederne for at komme rundt. Selvfølgelig er det fedt at møde andre mennesker ansigt til ansigt, men at have kontakt til andre via internettet er ikke at foragte. Faktisk kan det være en ganske hyggelig måde at møde andre på, og det kan gøre konkurrencen i dit spil endnu mere intens, og hvem ved, om det kan give grobund for nye venskaber.

Skriv en kommentar

*